Hvis din bøjle går i stykker
En virkelig nødsituation opstår sjældent i forbindelse med tandregulering og det apparatur, som bruges. Men hvis du oplever problem i forbindelse med din bøjle, som du ikke selv kan klare, så ring til os, så vil finder vi en tid til dig, hvor vi løser problemet.
Det er dog stadig vigtigt, at du ringer til os og laver laver en aftale om, hvad du skal gøre indtil du igen har en tid hos specialtandlægen. Så kan vi sikre os, at behandlingen ikke forsinkes eller forstyrres, fordi du går med en ødelagt bøjle.
Her får du nogle ideer til, hvad du selv kan gøre, hvis der opstår problemer.
Stikkende ligatur/wire
Brug en blyant med viskelæder til forsigtigt at skubbe wiren ind, så den ikke generer dig - eller brug voks til at afhjælpe problemet.
Løs bracket, bånd eller buer
Hvis en af dine brackets, bånd eller buer stadig sidder fast til wiren, så lad den sidde og sæt noget voks hen over den. Hvis en bracket eller et bånd falder helt af, så gem den og tag den med til din næste tid hos os.
Løs wire
Du kan enten sætte voks hen over bracket og bånd for at stabilisere - eller du kan bruge en pincet og forsøge at få wiren tilbage på plads. Hvis dette ikke virker, så kan du som sidste udvej bruge en lille negleklipper til at klippe wiren over bag den sidste tand, hvor den stadig er fastgjort. Sæt noget voks over enden af wiren, hvis den stikker eller irriterer.
Ømhed
Når du har bøjle på, oplever du ofte at tænderne er ømme, når du skal bide eller når du trykker på dem. Dette opleves som regel en nogle dage efter besøg hos specialtandlægen, hvor bøjlerne justeres og strammes. Hvis ømheden er stor, kan den lettes ved at tage det smertestillende middel, du normalt bruger ved hovedpine.
Læber, kinder og tunge kan også irriteres af bøjlerne indtil de er blevet vant til bøjlernes overflade. Hvis de irriteres meget, kan du afhælpe det ved at bruge voks hen over de steder på bøjlen, som irriterer.