Kost

Pas på din bøjle - og dine tænder.

Kost - hvad kan jeg spise under tandreguleringen?

Når du gennemgår en tandregulering kan du spise den samme kost, som du plejer - med enkelte undtagelser. Der er dog ting, du skal overveje - og enkelte madvarer, som det er en god ide at undgå.

At have bøjle på betyder ikke, at du skal leve af pureret eller blendet mad. Du skal blot undgå mad, som kan ødelægge bøjlerne og som kan fremme cariesangreb.


Frugt

Frugt er sundt, men det kan være en noget af en udfordring at spise det, når man har bøjle på. Bid ikke i frugt som f.eks. æbler og umodne pærer; de er alt for hårde og kan skade dine bøjler. Hård frugt skæres i mindre bidder, som let kan tygges mellem kindtænderne. Der er dage, hvor dine tænder er ømme - og der er blød frugt og bær en god spise.


Grøntsager

Hårde og rå grøntsager som f.eks. gulerødder, blomkål og broccoli er svære at bide i med bøjler på tænderne og de kan ødelægge bøjlen. Hvis du spiser rå grøntsager, så skær dem i mundrette stykker, som let kan tygges mellem kindtænderne. Du kan også vælge at dampe eller koge grøntsagerne let, så de er lidt blødere og er lettere at tygge uden at ødelægge bøjlen.


Kød

Vælg kød, som er mørt. Skær det i mundrette stykker, så du kan tygge det med kindtænderne. Pas på kød med lange fibre, som kan sætte sig fast mellem tænder i bøjlen. Sejt kød kan skubbe til bøjlen, så den ødelægges. Bid ikke i kød på ben som f.eks. kyllingevinger eller spareribs. Skær det i stedet af benet, inden du sætter tænderne i det. Spis ikke flæskesvær!


Mælkeprodukter

De fleste mælkeprodukter er bløde og skal kun tygges lidt. Derfor er de en god spise for dig, som har bøjle på. Skær ost i mundrette stykker eller i skiver, som er lette at bide over.


Nødder

Nødder er hård mad, som let kan ødelægge en bøjle. Hvis du bider i en hård nød, risikerer du , at bøjlen løsnes, knækker eller bøjes og dette kan flytte tænder til en uønsket placering og forlænge behandlingen. Hak i stedet nødderne og brug dem f.eks. i salat eller på yoghurt.


Drikkevarer

Undgå alle sukkerholdige drikkevarer, som f.eks. sodavand, saftevand, læskedrikke og kakaomælk. Vand er godt!


Slik

Meget slik er hårdt eller sejt og er en af de ting, som ødelægger flest bøjler. Undgå at spise hårde bolcher, som kan knække eller løsne bøjlerne. Tyg heller ikke karameller eller vingummi, som let kan bøje buer og sætte sig fast i bøjlerne og være ødelæggende for tandoverfladerne.

Undgå i det hele taget at spise slik under tandreguleringen. Det er vigtigt at undgå unødvendigt sukkerholdige ting, som fremmer cariesangreb.