Hvad er tandregulering?
Tandregulering (ortodonti) er en form for tandlægearbejde udført af en specialtandlæge, som har specialiseret sig i at diagnostisere, forebygge og behandle tandstillings- og sammenbidsproblemer.
Tandstillingsfejl kaldes for “malocclusion” som betyder “dårligt bid”. En specialtandlæge er uddannet til at designe, udarbejde, påføre og kontrollere det apparatur, som bruges til at rette tænder og bid og som skal bruges til at flytte tænder, læber og kæber, så de passer sammen og man opnår et funktionelt sammenbid og et ansigt med rigtige proportioner og æstetisk balance.
Mange forbinder tandregulering/ortodonti med børn og “togskinner”, men specialtandlægen behandler en bred vifte af kæbe- og tandstillingsproblemer hos mennesker i alle aldre.
Hvem har brug for tandregulering?
Det er anslået, at mere end halvdelen af den danske befolkning har dårligt sammenbid eller skæve tænder og kæber. Omfanget og typen af disse sammenbidsproblemer varierer, og de giver meget forskellige symptomer og problemer for patienterne.
Ømme tænder, ømme muskler, spændinger og daglig hovedpine, taleproblemer, nedslidte tænder mm. er nogle af de symptomer, mennesker kan opleve, når de ikke har et godt og funktionelt sammenbid. Mennesker kan også have psykosociale problemer, når de oplever, at deres udseende afviger fra normen og deres selvværd påvirkes.
De teknikker specialtandlægen bruger for at afhjælpe de problemer og behov, en patient har, afhænger af diagnosen. Diagnosen stilles ved at undersøge patienten og se på røntgenbilleder og på en afstøbning af patientens tænder.
Herefter kan specialtandlægen vurdere, hvordan den enkelte patients tandstilling og sammenbid er, og hvad der kan gøres for at hjælpe patienten.
På grundlag af dette lægger specialtandlægen en behandlingsplan, som han præsenterer for dig. Samtidig får du en anslået pris for din samlede behandling. Herefter kan behandlingen påbegyndes.
Tandreguleringen kan omfatte bøjler på tænderne, retainere eller andre behandlinger, som kan flytte tænderne til det sted, som er optimalt for et godt og sundt sammenbid.
Hvordan kommer jeg i behandling?
Man behøver ingen henvisning for at komme i behandling hos en specialtandlæge.
Du kan selv henvende dig til klinikken og få en konsultation og en samtale med specialtandlægen, hvor I kan tale om dine behandlingsmuligheder.
Nogle af vores patienter er henvist til os af deres egen tandlæge, som har observeret problemer i tandstillingen. Patienten går stadig til eftersyn og behandling hos egen tandlæge, da specialtandlægen kun arbejder med regulering, ikke almindeligt tandlægearbejde.
Du er måske i tvivl om, hvorvidt du skal i behandling for de problemer, du oplever med dine tænder. En konsultation hos specialtandlægen vil afklare om du bør få en form for behandling og hvilke muligheder, du har.